Bård Vegar Solhjell. Foto: Gunhild Haugnes
Bård Vegar Solhjell. Foto: Gunhild Haugnes

– Ta en kaffekopp med dem du er uenig med

Bård Vegar Solhjell, sjef i WWF, mener det er for lite kunnskap om naturmangfold i Norge, noe som skaper konflikter ikke minst i vindkraftdebatten. Han oppfordrer motpartene til å møtes over en kaffekopp.

Publisert: 24. April 2019, 15:09  
Oppdatert: 24. April 2019, 15:09

STAN NOR

– Tap av naturmangfold er en minst like stor utfordring som klima og energi dette århundret, sa Solhjell på Statnetts presentasjon av den ferske rapporten "Et elektrisk Norge - fra fossilt til strøm".

Samtidig mener han disse tingene henger nøye sammen, ikke minst viser det seg i vindkraftkonfliktene i Norge.

   

Globale fordeler, lokale ulemper

– Det er for lite kontakt mellom dem som er skeptisk til vindkraft og dem som jobber med elektrifisering. Fordelene med vindkraft er globale, mens problemene og motstanden er lokal, sier Solhjell som også sitter i styret i Hafslund Eco.

Han påpeker at tap av naturmangfold har en voldsom innvirkning på oss mennesker, økonomien og samfunnsutviklingen.

– Det bør forskes mer på naturmangfold i Norge, slik at man har det beste grunnlaget for å vurdere hva som er de beste arealene for utbygging av vindkraft, sa Solhjell.

Han er forundret over at det er vindmøllene som vekker så stor harme og i mindre grad veier, hytter og vannkraftverk som ofte representerer større inngrep i naturen.  

Han oppfordrer partene til å møtes.

– Det jeg har lært gjennom mange år i politikken er at man aldri kan ta for mange kaffekopper med folk man er uenig med.

   

Tror tiden renner ut for havvind

Solhjell er også i likhet med Statnett opptatt av at man har voldsomt hastverk med å få på plass fornybare energikilder.

Så selv om han mener flytende havvind vil være en suveren løsning, tror han at det vil gå for lang tid før løsningene er på plass.