Ulla Sandborgh måtte i dag går av som toppsjef i Svenska Kraftnät etter sikkerhetsavsløringer, og antydninger om korrupsjon. Arkivfoto: Haakon Barstad
Ulla Sandborgh måtte i dag går av som toppsjef i Svenska Kraftnät etter sikkerhetsavsløringer, og antydninger om korrupsjon. Arkivfoto: Haakon Barstad

Sjefen må gå etter skandaler i Svenska Kraftnät

Ulla Sandborgh gikk torsdag  av som generaldirektør for Svenska Kraftnät etter en lang rekke medie-avsløringer. Tema har både vært korrupsjon og alvorlige sikkerhetsbrister.

Publisert: 08. February 2019, 16:18  
Oppdatert: 08. February 2019, 16:19

SKRA NAME SWE

Svenska Kraftnät er systemoperatør i Sverige, tilsvarende Statnett i Norge. Som generaldirektør har Ulla Sandborgh vært øverste leder for virksomheten, en stilling hun har hatt siden mars 2017. Hun kom da fra stillingen som markedsdirektør i selskapet, noe som er sentralt i noen av avsløringen de siste ukene.

Det er den svenske avisen Dagens Nyheter som gjennom flere uker har avdekket kritikkverdige forhold i Svenska Kraftnät.

Det begynte med opplysningene om at Sandborgh da hun var markedsdirektør ga et millionoppdrag til en konsulent. Det har vist seg at konsulenten var en nær venn av Sandborgh, og noen få dager etter oppdraget var tildelt dro de to sammen på ferie til Rio de Janeiro.

Tidligere generaldirektør Mikael Odenberg har i Dagens Nyheter avvist Sandborghs påstander om at tildelingen av millionoppdraget var forankret hos den øvrige ledelsen.

Da en personaldirektør senere tok opp Sandborghs bruk av konsulenter, fikk vedkommende en sluttpakke på 1,2 millioner kroner og sluttet i selskapet.

  

Flere avsløringer

Neste avsløring var at Sandborg som generaldirektør høsten 2017 beordret staben til å holde tilbake opplysninger om en større prisøkning i nettleien. Ordren var at opplysningene ikke skulle offentliggjøres før etter riksdagsvalget. Det skal ha sammenheng med at den sittende regjeringen hadde gått til valg på lavere strømpriser.

Etter dette kom den ene avsløringen etter den andre, og de var av langt mer alvorlig karakter enn Sandborghs egne handlinger.

Blant annet har Svenska Kraftnät under Sandborghs ledelse gitt tilgang til viktige IT-systemer til personer uten sikkerhetsklarering. En ekstern IT-tekniker skal ha hatt fått full tilgang til systemet uten noen form for sikkerhetsklarering. Med tilgang til det aktuelle systemet hadde teknikeren tilgang til styringssystemet for det svenske stamnettet. Ansatte i høye lederstillinger i Svenska Kraftnät hadde også tilgang til kritiske IT-systemer uten lovpålagt sikkerhetsklarering.

I slutten av januar la Svenska Kraftnät ut en pressemelding om at selskapet - på initiativ fra generaldirektøren selv - hadde begjært tilsyn fra Säkerhetspolisen, (Säpo), Sveriges svar på Politiets sikkerhetstjeneste (PST). En rekke interne og eksterne granskninger ble satt i gang samtidig.

I begynnelsen av forrige uke ble det kjent at mange ansatte i selskapet i en intern anonym undersøkelse svarte at de fullstendig mangler tillit til sin egen ledelse.

  

Måtte gå i dag

Parallelt med dette begynte politikerne i Sverige å reagere på avsløringene. Opposisjonspartiene ville ha svar på hvorfor generaldirektøren angivelig holdt tilbake opplysninger til fordel for regjeringen. Mens Ibrahim Baylan fortsatt var energiminister i januar, kalte han Sandborgh inn på teppet for å få forklart de manglende sikkerhetsklareringene. Både Baylan og Sandborgh har måtte forklare seg om de ulike forholdene for næringskomiteen i Riksdagen.

21. januar tok Anders Ygeman over som svensk energiminister. Så sent som i forrige uke uttalte han at han fortsatt hadde tillit til Sandborgh. Ygeman la særlig vekt på at både Säkerhetspolisen og den svenske justitieombudsmannen var engasjert, og at et eksternt advokatselskap var hyret inn for å granske de ulike forholdene.

Men tilliten varte ikke lenge. I dag (torsdag) sendte Ygeman ut en pressemelding om at Lotta Medelius-Bredhe går inn som vikarierende generaldirektør i Svenske Kraftnät. Medelius-Bredhe var inntil i går avdelingssjef og finansråd i det svenske finansdepartementet. Svenske Kraftnät har lagt ut bilde av den nye sjefen.

– Samtidig innledes det en prosess med å rekruttere ny generaldirektør. Ulla Sandborgh vil få sin stilling som generaldirektør overført til regjeringskontorene, hvor hun vil få nye arbeidsoppgaver, heter det i den knappe meldingen fra energiministeren.