Mest leste saker i 2018

Europower ønsker alle sine lesere et godt nytt år. Her er de 15 mest leste sakene fra året som har gått.

Publisert: 28. December 2018, 15:44  
Oppdatert: 28. December 2018, 15:54

POLI VANN NETT ALTE CERT MIKO HUSH NOR

  

1) AMS-skeptikere ble friske da regningen kom (22. november)

I juli ble det klart at nettselskapene kan kreve et avlesningsgebyr fra kunder med fritak fra AMS-målere. Da gebyrene kom valgte rundt 240 av Agder Energis el-følsomme kunder å få målere installert likevel.

  

2) Konspirasjonsteorier etter Einar Aas-tapet (18. september)

Etter at Einar Aas gikk over ende, blir det luftet tanker om at andre aktører aktivt bidro til å dytte Aas utenfor stupet.

  

3) – Nei, vi er ikke grådige (3. august)

Med skyhøye priser kommer også påstandene om at kraftselskapene er grådige og eksporterer for mye. Det er styreleder i Energi Norge, Eimund Nygaard, ikke enig i. Men på ett område mener han at bransjen må skjerpe seg.

  

4) Hva er det med Kraft 1? (6. mars)

Kraft 1 er et av selskapene på toppen av Forbrukertilsynets klagestatistikk for 2017. Mannen bak selskapet mener han er offer for en heksejakt.

  

5) Hafslund Eco og Eidsiva vil slå seg sammen (15. november)

Hafslund Eco og Eidsiva Energi vil slå sammen nettdriften og kraftproduksjonen. Hovedkontoret til nettselskapet vil bli plassert på Hamar.

  

6) Nye datasentre kan utløse forbruk på 60 TWh (7. september)

Statnett har mottatt datasenter-forespørsler på totalt 7000 MW. Tallet er skyhøyt over tidligere prognoser, og tilsvarer i teorien et strømforbruk på halvparten av Norges samlede forbruk i dag.

  

7) Eidsiva den ene dagen, Fredrikstad den neste (16. november)

Torsdag ble det kjent at Hafslund Eco og Eidsiva kan bli slått sammen. Fredag viser det seg at Hafslund også er i en prosess for å ta over Fredrikstad Energi.

  

8) Smigret over Acer-frykten (13. mars)

Norge kan tjene gode penger på fleksibilitet, men må forbli en del av markedet, sier Acers toppsjef Alberto Pototschnig til Europower. Han er både overrasket og smigret over at folk protesterer mot ham i gatene.

  

9) – Lokale e-verk er terrorister (23. februar)

Utdeling av flyveblad, opphenging av plakater, folkemøte og mobilisering. Halvveis i utrullingen av AMS-målerne kjemper en liten gruppe knallhardt mot de nye strømmålerne.

  

10) Statnett: – Har markedet rett, kommer syndfloden (6. desember)

Statnett tror kraftprisen blir nesten lik i Norge og Tyskland i 2022. – Hvis markedet har rett, hadde jeg begynt å bygge båt nå, sier Statnett-analytiker.

  

11) Statnett vil vurdere Sverige-linje før Northconnect (22. juni)

Statnett vil se på muligheter for ny forbindelse til Sverige før det besluttes å bygge ny forbindelse til Storbritannia. De vil også vurdere om en eventuell UK-kabel bør gå til England og ikke til Skottland.

  

12) Heftig prisanalyse: Kraftprisen kan stige med 20 euro (11. januar)

Kraftanalytiker Olav Botnen i MK Online presenterte i dag en analyse som tilsier en kraftig prisoppgang. – Det er et fantastisk potensial i markedet. Prisen kan stige til 45 euro/MWh, sa han.

  

13) Både funksjonelt skille og utjevning av nettleien avgjort i Stortinget (8. mars)

Energi- og miljøkomiteen kommer i dag med innstillinger som vil vise at flertallet både går inn for å skrote funksjonelt skille, og for å utrede lik nettleie i hele landet.

  

14) Prisanalyse: – Markedet er ikke engang i nærheten av riktig pris (1. november)

Analyseselskapet Wattsight står fast på at markedet priser kraftkontrakter altfor lavt. – Prisen øker alltid inn mot levering, sier sjefanalytiker Tor Reier Lilleholt.

  

15) Lure tall om NorthConnect (27. april)

Det hevdes at NorthConnect-kabelen vil gi et samfunnsøkonomisk overskudd på 14 milliarder kroner. Det som ikke kommer frem er at strømkundene må betale mange titalls milliarder ekstra for strømmen.

   

Godt nyttår!