Krafttrader Einar Aas sitt fall har ført til at Statkraft må fylle opp Nasdaqs misligholdsfond med 5 millioner euro. Foto: Haakon Barstad
Krafttrader Einar Aas sitt fall har ført til at Statkraft må fylle opp Nasdaqs misligholdsfond med 5 millioner euro. Foto: Haakon Barstad

Statkraft må betale inn 48 millioner kroner etter Einar Aas-tapet

Alle aktørene på Nasdaq har blitt bedt om å dekke opp tapet etter at krafttrader Einar Aas gikk over ende. Statkrafts andel er 5 millioner euro.

Publisert: 14. September 2018, 12:34  
Oppdatert: 14. September 2018, 16:03

NAME NOR

Det opplyser kommunikasjonsdirektør Lars Magnus Günther i en e-post til Europower.

– 12. september 2018 kunngjorde Nasdaq Commodities at posisjonene til et clearingmedlem på kraftbørsen var blitt lukket og tvangssolgt. Samtidig ble det kjent at midler fra børsaktørenes misligholdsfond var blitt benyttet til å dekke tapet. Som clearingmedlem på Nasdaq Commodities, bidrar Statkraft til misligholdsfondet i tråd med gjeldende reguleringer og clearinghusets eget regelverk. 13. september ba Nasdaq børsaktørene om å dekke opp tapet i misligholdsfondet. Statkrafts andel av dette er 5 millioner euro, skriver Günther.

Med gårsdagens eurokurs tilsvarer dette i underkant av 48 millioner kroner. Tidligere i dag sendte Fortum ut en børsmelding om at de har betalt inn 20 millioner euro, tilsvarende 191 millioner norske kroner.

Europower har vært i kontakt med andre store norske kraftprodusenter, som Eco, BKK og Hydro. Ingen av dem ønsker å opplyse om hvor mye de har betalt inn eller skal betale inn, men alle benevner sin innbetaling som moderat, beskjeden eller liten i forhold til det Fortum og Statkraft har måtte betale inn.

Ifølge Fædrelandsvennen må Agder Energi betale inn 18 millioner kroner.