Høyres Lene Westgaard-Halle vil ha flere utenlandskabler. Foto: Øyvind Lie
Høyres Lene Westgaard-Halle vil ha flere utenlandskabler. Foto: Øyvind Lie

Høyre vil starte flere kabelprosjekter

Høyre vil starte utvikling av flere utenlandsforbindelser for at Norge skal være Europas grønne batteri.

Publisert: 2018-04-13 10:57:14.0 
Oppdatert: 2018-04-13 10:57:14.0

POL KABE NETT EU NOR BEL

På Høyres landsmøte sist helg ble det fattet et vedtak som har fått lite oppmerksomhet, men som kan tolkes svært positivt for de som vil ha flere utenlandskabler.

Partiet vedtok å «starte utvikling av flere prosjekter for å sikre overføringskapasitet til Europa, slik at man kan ta i bruk vannkraftens regulerbarhet når det er behov og mulighet for det».

– I utgangspunktet har vi vedtatt å videreføre den politikken vi fører allerede i dag, at vi ønsker å ha kabler til Europa og at vi ønsker å ha et samarbeid med Europa om å få ned klimagassutslippene. Vi er Europas grønne batteri, og vi har lyst til å fortsette å være det, sier Lene Westgaard-Halle (H) i Stortingets energi- og miljøkomité til Europower.

Flere prosjekter

– Hvilke «flere prosjekter» ønsker Høyre å starte?

– Det er ikke noe som er tidfestet og konkret, det er bare et signal om at vi ønsker å videreføre linjen man har i dag, at man ønsker kabler til Europa og at man ønsker å fortsette å bygge kabler til Europa, uten at det er noe mer konkret enn det, sier Westgaard-Halle.

– Utviklingen av Northconnet er jo allerede startet, så den trenger man ikke å starte den igjen. Skal man altså ha «flere prosjekter», altså flere enn to, etter Northconnect? Man kan vel tolke vedtaket dithen hvis man er veldig glad i kabler?

– Nei, jeg tror nok ikke det. Jeg tror nok at landsmøtet ønsker å være tydelig på at man ønsker å fortsette med kabler til Europa, uten å si noe konkret om hvilke det er. Og så er det ingen hemmelighet at Høyre er tilhenger av Northconnect. Vi har dessuten et dokument 8-forslag i Stortinget om å satse på mer havvind, og vi bygger oppgraderer kraftverkene våre, og da ønsker vi jo å ha kabler, det er bra for klimaet og for at vi kan kjøpe og selge strøm, sier Høyre-politikeren.

Ikke diskutert Shetland-kabel

– Bør man gi Northconnect konsesjon nå rimelig raskt, eller vente til man får erfaring fra de to kablene Statnett nå bygger?

– Landsmøtet har ikke sagt noe om det, så det blir opp til regjeringen og Stortinget hvordan det legges opp.

– Men hva mener du og Høyre?

– Jeg har ikke noen personlig mening utover avtalen med Arbeiderpartiet, det er det som ligger fast og det vi forholder oss til, sier Westgaard-Halle.

– Kan Maali-prosjektet være interessant, å koble Norge med Skotland via Shetland?

– Det har vi ikke diskutert. Resolusjonen på landsmøtet var mer overordnet, sier hun.