Mest leste saker i 2017

Europower ønsker alle sine lesere et godt nytt år. Her er en oversikt over de 25 mest leste nettsakene i året som har gått.

Publisert: 29. December 2017, 14:25  
Oppdatert: 29. December 2017, 14:25

POLI VANN NETT ALTE CERT MIKO HUSH NOR

  

1) Når kraftverkenes rolle bare blir å stabilisere nettet (13. november)

Markedet for digitalisering av energisektoren vil passere 500 milliarder kroner innen 2025. Samtidig vil rollen til de store kraftverkene bli redusert til å stabilisere nettet.

  

2) – Dra i nødbremsen nå! (19. januar)

Sertifikat-analytikerne råder utbyggere til avvente beslutninger til sertifikatmarkedet har roet seg. Prisen raser nedover, og det er usikkerhet hvilke konsekvenser overutbyggingen vil få.

  

3) Historien om den ene strømmåleren som ble til et nasjonalt strømsjokk (27. januar)

Den siste uken har en lang rekke lokalaviser hatt oppslag om «strømsjokk» med nye AMS-målere. Bak skjuler seg en eneste strømmåler.

  

4) Ny aktør med genistrek eller luftslott? (3. februar)

Hudya starter strømsalg i Norge, Sverige og Danmark med en heldigital løsning som senere skal inkludere flere privatøkonomisk tjenester.

  

5) Norge kan spise av Sveriges 18 TWh (19. april)

Olje- og energiminister Terje Søviknes bekrefter at den nye sertifikatavtalen betyr at norske utbyggere kan ta del i Sveriges 18 nye TWh. – Det er bare å bygge ut alt man klarer, sier han.

  

6) Statnett kritiseres for dårlig kostnadskontroll (24. oktober)

Statnett bør reguleres hardere for å holde kostnadene nede, mener Energi Norge, som nekter å godta at Statnett er 100 prosent effektive.

  

7) Trolig flertall for å skrote funksjonelt skille (12. desember)

De andre opposisjonspartiene vil mest sannsynlig støtte Sps forslag om å fjerne kravet om funksjonelt skille. Dermed har forslaget flertall.

  

8) Dette svarer regjeringen på skattekritikken (17. oktober)

Regjeringen har fått ramsalt kritikk fra kraftbransjen for ikke å presentere skattelettelser i statsbudsjettforslaget. Her kommer svaret.

  

9) Energikomiteen klar (9. oktober)

Det blir en helt ny Energi- og miljøkomité som skal avgjøre kraftsaker i neste stortingsperiode. Kun tre av de 17 medlemmene satt i komiteen også i forrige periode.

  

10) De mest og minst pålitelige nettselskapene (28. november)

Distriktsenergi har kåret de mest pålitelige nettselskapene i 2016 ut i fra kile-kostnader per sluttbruker. Gjennomsnittet viser at de store selskapene er mer pålitelig enn de små.

  

11) Derfor vil NVE innføre den nye nettleie-modellen (19. oktober)

NVE-sjef Per Sanderud forklarte på Energidagene hvorfor de foreslår å innføre en helt ny nettleie-modell. – Hele poenget er at nettleien skal bli lavere, sa han.

  

12) Sol og batterier: Hvem skal da betale for nettet? (10. mars)

Energi Norge foreslår at nettkunder med solceller, gjennom året må betale like mye i nettleie som andre strømkunder. I fremtiden ser de for seg at nettkostnader må dekkes over statsbudsjettet.

  

13) Sertifikatprisen kraftig opp (19. april)

Markedet reagerte umiddelbart da den nye sertifikatavtalen mellom Norge og Sverige ble kjent, og sendte prisen opp 10 kroner.

  

14) Statnett-sjefen er redd kundene vil koble seg av strømnettet (1. november)

Statnett-sjef Auke Lont tror det planlagte nett-investeringsnivået på 140 milliarder kroner frem mot 2025 er for høyt. – Jeg tror vi må ned på 100 milliarder, sier han.

  

15) Elbil-batterier kan gi 8000 MW effektreserve (16. august)

Elbilbatterier i Norge kan i 2030 ha en samlet lagringskapasitet på 100 GWh og utgjøre en effektreserve på mellom 1000 og 8000 MW, ifølge en rapport fra NVE.

  

16) - Blockchain for umodent for Elhub (14. september)

Daglig leder i Elhub, Tor Bjarne Heiberg, kan ikke kommentere kritikken fra Otovo, men forklarer at Blockchain ikke er en løsning for Elhub, fordi teknologien er for umoden.

  

17) Vil skape Norges nest største kraftselskap (25. august)

I juni ble Arvid Moss valgt som NHO-president. Det blir bare småtterier i forhold til det kraftselskapet han har ambisjoner om å skape.

  

18) En stortingsrepresentant i fri dressur (30. januar)

Stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) ber olje- og energiministeren om vurdere tiltak for å motvirke høye strømpriser. Men det er bare litt av det Leirstein sier.

  

19) BKK og Tibber inngår allianse (13. november)

Tibber og BKK har inngått en allianse for å få husholdningene til å handle strøm fra alle BKKs kraftverk direkte.

  

20) Freder ingen Hafslund-ansatte (2. mai)

Etter oppkjøpet av Hafslund Marked, vil Fortum sitte igjen med rundt 800 000 strømkunder i Norge. Markedsvirksomheten var avgjørende for Fortum. Om de ansatte får beholde jobben er usikkert.

  

21) Kraft i valget (28. august)

To uker før valget er det lite som tyder på at kraftsaker vil ha betydning for valgresultatet. Men valgresultatet kan få betydning for kraftsaker.

  

22) Nordisk kraft kan være løsningen for Tyskland og Storbritannia (14. november)

Halvparten av Tyskland og Storbritannias elektrisitet vil være fornybar innen midten av 2020-tallet. Fleksibel kraft fra Norden blir viktig for å løse utfordringene som kommer, ifølge ny rapport.

  

23) NVE vurderer å «straffe» Elhub økonomisk (28. april)

NVE vurderer å redusere Elhubs inntekter som følge av den nye utsettelsen til 2018. Elhub-sjefen tror ikke det vil bidra til fortgang i prosjektet.

  

24) Lik nettleie for hele landet kan bli innført før 2019 (31. mai)

Defos nye kampsak er at det skal innføres én nettleie for hele landet. Ap støtter forslaget, og vil ha på plass en tilnærmet lik nettleie innen halvannet år. NVE er skeptisk.

  

25) Kan bli sertifikat-kappløp i Norge (22. mars)

Et mulig sertifikat-kompromiss med Sverige er at grensen for utbygginger i Norge blir satt til 13,2 TWh. Da kan tidsfristen bli byttet ut med et kappløp mellom norske utbyggere.

  

Godt nyttår!