Sertifikatmegler Peter Chudi ved SMK har det hektisk i dag etter at den nye svensk norske sertifikatavtalen ble presentert i morgentimene. Arkivfoto: Haakon Barstad
Sertifikatmegler Peter Chudi ved SMK har det hektisk i dag etter at den nye svensk norske sertifikatavtalen ble presentert i morgentimene. Arkivfoto: Haakon Barstad

Sertifikatprisen kraftig opp

Markedet reagerte umiddelbart da den nye sertifikatavtalen mellom Norge og Sverige ble kjent, og sendte prisen opp 10 kroner.

Publisert: 2017-04-19 10:11:50.0 
Oppdatert: 2017-04-19 10:11:50.0

ENFO CERT POLI OED VANN VIND NOR SWE

– Ja, når er det full fart her, forteller Peter Chudi ved Svensk Kraftmäkling (SKM), den største børsen for elsertifikater.

I går stengte markedet med en spotpris på 65 svenske kroner/MWh. I skrivende stund er spotprisen 76 kroner.

– Det er bull i markedet etter at avtalen ble kjent. Prisen klatrer, men riktig nok fra et lavt nivå. Sist omsatt spotkontrakt gikk for 76 kroner. Det er ti kroner opp fra i går.

– Var det noe som overrasket deg i avtalen som ble presentert?

– Ja, at det ikke ble satt noe grense for hvor mye som kan bygges i Norge av den nye svenske målsettingen på 18 TWh. Det var overraskende, sier Chudi.

Tidligere i vår spådde sertifikatmegleren at utbyggingen i Norge vil bli avgrenset til 13,2 TWh, altså det Norge finansierer. Men slik blir det altså ikke. Norske utbyggere kan bygge alt det de orker så lenge de får satt anleggene i drift før utgangen av 2021.

– Om anleggene står i Norge eller Sverige spiller liten rolle for markedet, men jeg vil tro at politikerne mener det har en betydning, sier han.

– Det at det kan bygges fritt i Norge mens Sverige må betale, betyr det at de svenske politikerne har måtte gi etter i forhandlingene?

– Helt klart, svaret er ja, sier Chudi.

– Hvordan tror du prisutviklingen fortsetter i løpet av dagen.

– Akkurat nå kan det virke som prisøkningen har stoppet opp litt, men vi får se. Det kan godt hende at det kommer et nytt kjør om en liten stund, sier han.