Politisk rådgiver Elnar Remi Holmen i OED forteller at sertifikatavtalen med Sverige er klar. Arkivfoto: Haakon Barstad
Politisk rådgiver Elnar Remi Holmen i OED forteller at sertifikatavtalen med Sverige er klar. Arkivfoto: Haakon Barstad

Sertifikatavtalen med Sverige er klar

Den norske regjeringen har omsider blitt enig med Sverige om fortsettelsen av sertifikatmarkedet. Løsningen er å gjøre kvotekurven lineær fremfor baktung.

Publisert: 2017-04-19 08:30:07.0 
Oppdatert: 2017-04-19 10:15:31.0

CERT POLI OED VANN VIND NOR SWE

– Det legges til rette for at Sverige kan forlenge sertifikatsystemet slik de ønsker, og at systemet varer ut 2045. Det gjøres ved at kvotene i Sverige økes med 18 TWh lineært i perioden fra 2022 til 2030. På norsk side øker vi ikke finansieringen. Vi beholder finansiering på 13,2 TWh, så får svenskene fremskynde noen av sin eksisterende kvoteforpliktelse ved frem til 2018 og 2019 får å øke etterspørselen tidligere, sier Elnar Remi Holmen i OED til Europower.

– Så det er ingenting som blir utvidet for norske utbyggere, man bare fremskynder kvotekurven?

– Ja, det er riktig. Så er det enighet om at norske og svenske sertifikater får lik gyldighet i markedet frem til 2046. Så har vi blitt enige om at Sverige skal ha avgjørende innflytelse på utforming av sertifikatmarkedet etter 2035, for eksempel justering av kvotekurver, sier Holmen.

– Dette er vel ikke nok til å redde sertifikatprisen?

– Vi må se hvordan markedet reagerer når nyheten kommer ut på både svensk og norsk side. Det vil gi økt forutsigbarhet, og lavere risiko for aktørene. Og det aktørene har bedt om, sier Holmen.

OED har nå lagt ut pressemelding om avtalen. Den kan leses her.