Nesten to hele bygder har gått tapt i storbrannen i Flatanger i Nord-Trøndelag. Bildet er tatt fra sjøen fra redningsskøyta Harald V. Foto: Redningsskøyta
Nesten to hele bygder har gått tapt i storbrannen i Flatanger i Nord-Trøndelag. Bildet er tatt fra sjøen fra redningsskøyta Harald V. Foto: Redningsskøyta

– Blanke kabler slo mot hverandre

Før brannen startet i Flatanger så gårdbruker Odd Uran hvordan strømkabler slo mot hverandre og lagde gnister. Det samme skjedde samme sted to uker tidligere. NTE Nett bekrefter linjebrudd på stedet.

Publisert: 29. January 2014, 09:18  
Oppdatert: 29. January 2014, 16:21

NETT HUSH NTEL NOR

Det er Trønder-Avisa som har snakket med øyenvitnet Odd Uran. Fra kjøkkenvinduet i Uran observerte Uran et gnistregn fra en nedfalt lavspentlinje. Der så han branninfernoet i Flatanger starte. Det var et voldsomt gnistregn hver gang en nedfalt lavspentlinje deiset mot de to andre ledningene.

Ute blåste det sterk vind og landskapet var knusktørt.

– Jeg ringte Aage Arvid Hasvåg som også er med i brannvesenet, og sammen startet vi slukking, sier Uran til Trønder-Avisa.

NTE var på stedet

Uran forteller at tirsdagens hendelse ikke var første gang den gamle lavspentlinja like ved gården hans falt ned. Det samme skjedde to uker tidligere.

– På vei tilbake til gården fikk vi se øverste strengen på NTEs 60 år gamle lavspentlinje gjennom Nordvika henge i en bue. Dette er blanke strømkabler, og vi kunne se at den øverste hadde løsnet på en isolator. Det slo gnister hver gang denne strengen kom borti de to som fortsatt hang som de skulle nedenfor. Dette var en gammeldags lavspentlinje, med tre blanke strenger hengende under hverandre, slik det var før i tida. Hele greia var antikk, men ikke skiftet ut, forteller Uran.

Uran ringte til NTE umiddelbart, og mannskap ankom etter halvannen time. Ifølge Uran koblet de ut strømmen ved transformatoren, og etter et par timer observerte han at det kom to NTE-biler til.

– Da regnet jeg med at linja var ordnet skikkelig opp og at den ville være grei lenge. Men allerede to uker etterpå, tirsdag kveld, falt strengen ned på nytt. Det kan med andre ord tyde på at reparasjonen ikke ble bra nok utført. Før hendelsen for to uker siden hadde linja hengt i 60 år, men NTE greide ikke å få den til å henge i fjorten dager, sier Uran.

Bekrefter linjebrudd

Tirsdag kveld var det igjen øverste strømstrengen som falt ned og ble hengende i bue ned på siden av de to under. Buen rakk ifølge Uran under den nederste strengen.

– Isolatoren var falt av, og den strømførende ledningen hang etter et kabelfeste på en husvegg. Gnistregnet lyste opp vinterkvelden, forteller Uran.

Ifølge kommunikasjonsdirektør Inge Bartnes i NTE samsvarer Odd Urans observasjon om hvordan katastrofebrannen lengst sør i Flatanger startet med de opplysninger energiverket selv har fått fra sine egne montører.

– Dette samsvarer godt med de vi har fått opplyst. Våre folk fant linjebrudd i området. Våre folk bistår nå politiet i etterforskningen av nettopp dette og om det har ført til gnister som har antent vegetasjon, sier Bartnes til Trønder-Avisa.

Brenner fortsatt

Onsdag formiddag brenner fortsatt i Flatanger, men er i ferd med å avta.

– Brannen i Flatanger er under kontroll, sier innsatsleder Tore Strøm i Nord-Trøndelag politidistrikt til NRK.

Ståle Ruud, brannsjef for Namsos og Fosen, vil derimot ikke si at alt er under kontroll.

– Det er vanskelig å være absolutt, for det brenner ennå, og vinden er sterk, så vi har på ingen måte senket skuldrene med tanke på spredning, sier Ruud til Dagbladet onsdag morgen.