Brannen i Flatanger er ikke under kontroll, og så langt skal 139 bygninger ha gått tapt. Foto: NRK
Brannen i Flatanger er ikke under kontroll, og så langt skal 139 bygninger ha gått tapt. Foto: NRK

NTE har koblet ut strømnettet

NTE Nett har koblet ut strømnettet i Flatanger i områdene hvor brannen herjer. – Vi gjør det for å sikre de som jobber med slukningsarbeidet, sier Trygve Kvernland i NTE Nett. Han vil ikke spekulere i om det er gnister fra en kraftledning som startet brannen.

Publisert: 28. January 2014, 11:50  
Oppdatert: 28. January 2014, 11:58

NETT HUSH NTEL NOR

Brannen i Flatanger i Nord-Trøndelag er ikke slukket, og kraftig vind gjør arbeidet vanskelig for brannvesenet. Så langt skal ifølge politiet to hele bygder med 139 bygninger gått tapt. Fire helikoptre som skulle delta i slukningen, er satt på bakken. Det er helikopter på vei fra Bardufoss og Rygge.

Brannen har pågått siden mandag kveld, og politiet har nå en teori om brannen startet etter at sterk vind fikk ledninger i høyspentmaster til å treffe hverandre og slå gnister.

– Ut fra vitneobservasjoner har vi en formening at det er gnister fra en kraftlinje som skal ha falt ned på bakken og antent gress, sier Johnny Olsen, som er operasjonsleder hos politiet i Nord-Trøndelag, til NRK Trøndelag.

Koblet ut høyspent og lavspent

Flatanger er en del av NTE Netts forsyningsområde. Administrerende direktør Trygve Kvernland sier til Europower at det i øyeblikket er umulig å vite hva som startet brannen.

– Årsaken til hva som startet en lyngbrann, er veldig vanskelig å si. Foreløpig har jeg ikke noe mening om at det var gnister fra en kraftledning som var årsaken. Det får politiets arbeid vise senere, sier Kvernland.

Masse rykter

Nettselskapet ble kontaktet i går kveld for å bistå med å slukke brannen.

– Vi ble bedt om å assistere da brannen startet. Vi har koblet ut nettet i brannområdet for å gjøre det tryggere for de som er med i slukkearbeidet. En 22 kV høyspent er koblet ut, og en god del lavspent i en trekant mellom Hasvåg, Småværet og Uran. Vi har koblet ut nett etter hvert som brannen har spredt seg, sier Kverneland.

Han forteller at det er sterk vind i området, opp mot 30 sekundmeter. Det ble sagt i nyhetssendinger at strømnettet ble koblet ut på grunn av brannfare, men dette avviser Kvernland.

– Det er masse rykter som går nå, men vi har koblet ut nettet for å trygge de som driver slukkearbeid, sier NTE-sjefen.